Sezona vrtnih zabav in piknikov se približuje v državah z
zimskim letnim časom. V vsakem primeru je sedaj čas za pripravo novih idej in
novih spretnosti za poletno sezono.
Najprej izberite pravi žar za vas. Večina kuharskih
mojstrov bo vedno izbrala oglje za žar, saj le ta doda hrani poseben okus po
dimljenem. Seveda pa nič ni narobe v kolikor se odložite za žar na plin. Le
vaša hrana ne bo imela posebnega okusa po dimljenem. Dober žar na oglje ima
seveda tudi pokrov, s katerim dosežemo še boljši okus hrane, saj vsa aroma
ostane v njem.
Če je le možno kupite oglje, ki je videti kot koščki
izgorelega drevesa. Namreč tako oglje daje še boljši dimljen okus hrane.
Uporabite hrastovo oglje za ribje jedi ali svinjsko meso. Jabolčni ali češnjev
les pa doda mesu nekoliko sladkast okus.
Seveda pa priprava in pečenje hrane na žaru zahteva
potrpljenje in koncentracijo. Potem ko ste zakurili, počakajte, da plamen
ugasne in postane oglje sivo belo ter žareče, preden postavite hrano na žar. Takrat
je najbolj vroča ter najbolj enakomerna vročina, na kateri se bo hrana najbolje
spekla.
Pečena koruza |
Preden pa začnete s peko, morate preizkusiti temperaturo
žara. Saj za pripravo različnih jedi potrebujete različno temperaturo; nizko,
srednjo ali visoko. Najboljši način kako preizkusiti temperaturo je z roko.
Držite roko približno 5 cm nad žarom in ocenite nivo toplote; kako dolgo lahko
držite roko nad žarom. 6 sekund= nizka temperatura, 4 sekunde= srednja, 2
sekundi= visoka vročina. Potisnite vse oglje na eno stran žara, tako boste
imeli eno stran za neposredno toploto ter drugo za posredno. Ta način omogoča
hlajenje živil z različnimi temperaturami hkrati.
Potrudite se in pripravite hrano za žar sami doma.
Hamburgerje pripravite iz mletega mesa in tudi če mu dodate samo osnovne
začimbe bo še vedno boljši od industrijskega. Naredite svojo najljubšo marinado
za meso in zelenjavo. Marinirajte čim dlje, po možnosti čez noč. Nato pa
preostalo marinado porabite za polivanje mesa med pečenjem. Marinada bo
pomagala mesu, da se ne speče presuho in, da ohrani malo svoje vlažnosti.
Hkrati pa na koncu tudi rahlo karamelizira. Ne pozabite pa tudi na stranske
jedi, saj sestavljajo večino obroka. Pečeni storži koruze so čudovit dodatek
mesnim jedem, prav tako pa tudi krompirjeva solata.
V pestri ponudbi žarov vsak lahko najde takega na katerem bo najraje pekel okusne specialite.
Čimni |